21.2.2013

Laskiaispullista sämpylöitä

Viikko sitten löysin käsiini Suomesta lähetetyn kardemumman ja päätin tehdä hostperheelleni laskiaispullia. Taikina onnistui, mutta yksi virhe tuli tehtyä ennen uuniin laittamista: kananmunan unohtaminen. Lämpöiset tuoreet pullat saivat hostveljeni kommentoimaan niiden olevan sämpylöitä. Asiaa vakuutti vielä "sämpylöiden" halkaiseminen! Mansikkahillo tuli laitettua ennen kermavaahtoa, mutta kaikista virheistä huolimatta pullat maistuivat kaakaon kanssa ja olo oli kuin Suomessa :-)


Käyttämäni resepti
0,5 litraa vettä
50 grammaa hiivaa
2 desilitraa sokeria
2 teelusikallista suolaa
1 kananmuna
1-2 ruokalusikallista kardemummaa
n. 13 desilitraa vehnäjauhoja
100 grammaa voita.
Lämpimään veteen hiiva, suola ja sokeri. Kananmuna ja kardemumma, joukkoon myös jauhot ja voi.

Vinkki: laita uuni hetkeksi päälle jonka jälkeen taikina kohoaa lämmenneessä uunnissa paremmin, tämän olen oppinut täällä ja kyllä on kätevä kohotustapa!
Leivo pullat pyöreiksi, kohota vielä hetki ja ripottele sokeria kananmunan jälkeen(eli yht. tarvitset 2 kananmunaa pullien tekoon)
200 astetta 15 minuuttia (riittää myös 10-12min)
Lakki pois ja väliin mansikkahilloa&kermavaahtoa. Nauti lämpöisen kaakaon kanssa noin 30 pullaa :-)


Itselläni laskiainen meli kelkalla lasketteluun. Täällä pulkkia ei lähes koskaan näy vaan raskaat kelkat vedetään narun päässä huipulle Rodelbahnia pitkin. Tämä on kyllä kaikkien mieleen nimittäin aamusta asti ihmiset tulevat autoilla ja kävelevät ylös varoen tulevia mummoja ja vaareja, jotka ovat tulleet ennen aamuruuhkaa. Kuvitelkaa tilanne, kun yli 60-vuotias tulee kovalla vauhdilla vastaan mutkassa kasvot loistaen ilosta! Harmi että Suomessa vanhemmat menevät vain lapsen(lapsen) kanssa mäkeen ja silloinkin vain seuraksi.

Kelkkailun lisäksi jäällä luisteleminen tai käveleminen on monien mieleen. Kotimaassa en järven päällä ole ollut (lieneekö syy Ylen "varokaa heikkoa jäätä"), mutta täällä kokeillut muutamia kertoja. :-)
Pakko oli napata kuva, ihan kuin Muumilaakso!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti